W piątek 14 grudnia 2018 r w ramach przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia klasy IIB, IV A i IV B pojechały do Śląskiej Piernikarni w Niemczy.

 

Już od progu powitał wszystkich zapach egzotycznych przypraw i pieczonego ciasta. W niewielkich pomieszczeniach kontynuuje się stare, bo pochodzące ze średniowiecza tradycje wypieku pierników na Śląsku. Właścicielką Piernikarni Śląskiej jest Pani Karolina Klimek – historyk sztuki i miłośniczka piernikarstwa.
W sali wystawowej zainteresowały nas różnorodne, misternie rzeźbione formy do robienia pierników, stół do wyciskania form, naczynia do rozgniatania i pieczenia ciasta. Na tablicach prezentowana jest historia piernikarstwa na Śląsku i właściwości przypraw takich jak cynamon, kardamon, pieprz itp.
Pod czujnym okiem właścicielki mieliśmy okazję obejrzeć pięknie rzeźbione, drewniane formy a następnie samodzielnie wykonać z przygotowanego ciasta jednego dużego i kilka małych pierników. Przy okazji poznaliśmy bogatą symbolikę niezwykle precyzyjnych wzorów i znaczenie pierników w śląskiej tradycji. Trzeba było włożyć dużo wysiłku w wypracowanie ciasta piernikowego, tak aby stało się plastyczne i dokładnie wypełniło kształt foremki. Pieczenie trwało 9 minut. Praca przyniosła wymierny efekt – każdy otrzymał swoje wypieki, doskonałe na prezent pod choinkę dla bliskiej osoby.

20181214_092539.jpg

20181214_092527.jpg

20181214_090752.jpg

20181214_095902.jpg

20181214_111710.jpg

20181214_111618.jpg

IMG_20181214_091919.jpg

IMG_20181214_094004.jpg

IMG_20181214_092455.jpg

IMG_20181214_091930.jpg