Apel przed Świętami Wielkanocnymi

Tuż przed Świętami Wielkanocnymi klasa III B wystawia na uroczystym apelu inscenizację pt.: „Są takie święta”. Przedstawienie miało za zadanie przypomnieć zgromadzonym zwyczaje i obrzędy związane z Wielkanocą. Uczniowie śpiewali piosenki, recytowali teksty i zaprezentowali scenkę z kurką i kogutem oraz  ludowe tańce integracyjne „Owczareczek” i „Kujawiak”.  Nie zabrakło również atrakcji  - mokry śmigus-dyngus. Dzieci ubrane w stroje ludowe pięknie się prezentowały na tle tematycznej, kolorowej dekoracji oraz przy wielkanocnym stole z tradycyjną „święconką”. 

20160323_090123.jpg

20160323_093321.jpg

20160323_092823.jpg

20160323_091819.jpg

20160323_091754.jpg

20160323_090604.jpg

20160323_090506.jpg

20160323_090157.jpg

 

 

 

Kangurek

W dniu 17.03.2016 odbył się w naszej szkole konkurs matematyczny "Kangur". Jest to konkurs międzynarodowy organizowany przez Towarzystwo Upowszechniania Wiedzy i Nauk Matematycznych Kangorou Sans Frontieres. W naszej szkole do konkursu przystąpili uczniowie z klas II - VI. Czekamy na wyniki!

20160317_085853_resized.jpg

20160317_085740_resized.jpg

20160317_085730_resized.jpg

 

 

Dzień Kobiet

         8 marca był w naszej szkole dniem szczególnym. Na twarzach wszystkich pań tu pracujących i dziewczynek od rana można było zauważyć piękny uśmiech. Odświętnie ubrani chłopcy – przedstawiciele wszystkich klas – wręczyli paniom kwiaty, a dziewczynkom cukierki. Były wiersze i życzenia: aby ten uśmiech i radosny nastrój towarzyszyły wszystkim kobietom i kobietkom każdego dnia.

20160308_091651.jpg

20160308_091356_1457950141059.jpg

20160308_091337.jpg

20160308_091240.jpg

 

 

W serowarni

            Na początku marca, w Dniu Kobiet klasa II wzięła udział w warsztatach warzenia sera organizowanych przez jedyną na terenie powiatu ząbkowickiego Serowarnię w Lutomierzu. Uczniowie poznali proces powstawania sera typu gouda i ricotta. Pod kierunkiem Pani Stanisławy uczestniczyli w przygotowaniu mleka, kroili skrzep, ręcznie odciągali serwatkę, samodzielnie formowali serki i doprawiali ziołami: czarnuszką, kozieradką, czubrzycą i innymi ziołami w zależności od upodobań. Serki te mogli zabrać do domu, aby poczęstować najbliższych.

            Po takiej pracy zasłużyli na nagrodę i mieli możliwość popróbowania przetworów z domowej spiżarni: masła, maślanki, surowego mleka,  powideł i pysznego ciasta. Tak przygotowane drugie śniadanie wszystkim bardzo smakowało.

            Wiele emocji wzbudziło zwiedzanie gospodarstwa czyli wejście do obory, chlewu i zobaczenie z bliska bydła i małych prosiaczków.

            Dzieci wróciły do szkoły pełne wrażeń i w doskonałych humorach.

           20160308_091736.jpg

20160308_090217.jpg

20160308_084113.jpg

20160308_083953.jpg

20160308_092309.jpg

20160308_092251.jpg

20160308_092237.jpg

20160308_091753.jpg

20160308_093825.jpg

20160308_093813.jpg

20160308_093137.jpg